Oplev Agersø

Sejl til Agersø og oplev en fantastisk natur, historiske seværdigheder og en charmerende havnefront

15 Minutters sejlads fra Stigsnæs på Sjællands sydvestkyst ligger Agersø med sine 684 hektar, 7 km fra nord til syd og 3 km fra øst til vest. Agersø’s højeste punkt ligger 12 meter over havoverfladen, og det meste af øen er opdyrket, selvom der også er smukke strandenge, lidt skov og fine sandstrande.

Oplev både natur og kultur 

Farverige og sjældne blomster

De smukkeste naturområder ligger ved Egholm på Agersøs nordspids og ved Omøsund i syd, hvor den lille Helleholm er fæstnet til Agersø. Øen og holmene er meget frugtbare, og mange timer kan tilbringes med at sætte navne på de sjældne og farvestrålende blomster.

Mangfoldigt fugleliv

Også fuglene er spændende. Moser, strande og strandenge er flittigt benyttede ynglepladser for en lang række strand- og vadefugle. Efterår og forår er der fugletræk af bl.a. rovfugle, da Agersø ligger på fuglenes nord-syd trækrute.

Gåtur i byens smalle gade

I byen snor de smalle gader med stengærder sig mellem små byhuse og landbrugsejendomme, og om sommeren er der salg af øens friske produkter og ”lopper” ved flere huse. Den smukke allé er oprindelig plantet i år 1750.

Guidet byvandring

Du kan booke en guidet tur på 1½ time som skræddersyes efter dine ønsker. Hør om øen før færgens tid, hvordan skolebørnene måtte sove på Sjælland når det var isvinter og mange andre historier. Kan også tilrettelægges så børnene har en quiz med på turen. Pris 80 kr. pr. person – dog min. 5 personer/400 kr. kontakt Laura Elmegaard på tlf. 22332629

Kirkens kalkmalerier

Agersø Kirke er fra 1872 og er med sine fine kalkmalerier af svulmende vinranker et besøg værd. Kirkegården med de karakteristiske gravsten fortæller historien om et samfund af bønder, fiskere og håndværkere.

Den hollandske mølle

Agersø Mølle er en hollandsk træmølle fra 1892, som fungerer som et lille museum i samarbejde med Historiestalden, som har en fin samling af gamle ting, der fortæller Agersøs historie.

Charmerende havnefront

Agersø Havn er charmerende med plads til færger, fiskerbåde og lystbåde. På havnefronten ligger det restaurerede Agersø Værft og flere spisesteder, der er åbne i sommerhalvåret. Her finder man også Saltvandsakvariet, en fin legeplads og grillpladser. Den travle havnefront er et hyggeligt sted at opleve livet på Agersø.

Byvandring til seværdighederne

Book en tur til Agersø`s seværdigheder og besøg bl.a. møllen, historiestalden, kirken og kirkegården. Vores guide formidler de gode historier om den smukke ø. Et besøg indeholder altid “Øens Lækkerier” – såvel smagen som historien og slutter på Agersø røgeri. Pris 100 kr. pr. person (min.5 personer/500 kr) inkl. entre til Agersø Mølle og Museumsforeningen. Ring gerne for totalpris inkl. forplejning. Kontaktperson Renny Rosenlund på tlf. 22447738 – læs mere på www.agersø.nu

Naturcenter

Agersø Naturcenter fungerer i den gamle skole i byens centrum, hvor også Idrætshallen og øens velassorterede Købmandsbutik ligger. I tilknytning til Naturcenteret er en legeplads, handicaptoilet og et Madpakkehus, hvor medbragt mad kan spises, mens man ser udstillingen af fossiler og plancher om øens fauna og flora.

Skansens kanoner

Agersø Skanse på sydsiden af øen er anlagt i 1807. Kanonerne er rettet over Omøsund, og herfra forsvarede man sig under Englandskrigen frem til 1814.