Oplev Agersø

Sejl til Agersø og oplev en fantastisk natur, historiske seværdigheder og en charmerende havnefront

15 Minutters sejlads fra Stigsnæs på Sjællands sydvestkyst ligger Agersø med sine 684 hektar, 7 km fra nord til syd og 3 km fra øst til vest. Agersø’s højeste punkt ligger 12 meter over havoverfladen, og det meste af øen er opdyrket, selvom der også er smukke strandenge, lidt skov og fine sandstrande.

Læs mere på øens hjemmeside

De smukkeste naturområder ligger ved Egholm på Agersøs nordspids og ved Omøsund i syd, hvor den lille Helleholm er fæstnet til Agersø. Øen og holmene er meget frugtbare, og mange timer kan tilbringes med at sætte navne på de sjældne og farvestrålende blomster.

Også fuglene er spændende. Moser, strande og strandenge er flittigt benyttede ynglepladser for en lang række strand- og vadefugle. Efterår og forår er der fugletræk af bl.a. rovfugle, da Agersø ligger på fuglenes nord-syd trækrute.

I byen snor de smalle gader med stengærder sig mellem små byhuse og landbrugsejendomme, og om sommeren er der salg af øens friske produkter og ”lopper” ved flere huse. Den smukke allé er oprindelig plantet i år 1750.

Du kan booke en guidet tur på 1½ time som skræddersyes efter dine ønsker. Hør om øen før færgens tid, hvordan skolebørnene måtte sove på Sjælland når det var isvinter og mange andre historier. Kan også tilrettelægges så børnene har en quiz med på turen. 

Agersø Kirke er fra 1872 og er med sine fine kalkmalerier af svulmende vinranker et besøg værd. Kirkegården med de karakteristiske gravsten fortæller historien om et samfund af bønder, fiskere og håndværkere.

Agersø Mølle er en hollandsk træmølle fra 1892, som fungerer som et lille museum i samarbejde med Historiestalden, som har en fin samling af gamle ting, der fortæller Agersøs historie.

Agersø Havn er charmerende med plads til færger, fiskerbåde og lystbåde. På havnefronten ligger det restaurerede Agersø Værft og flere spisesteder, der er åbne i sommerhalvåret. Her finder man også Saltvandsakvariet, en fin legeplads og grillpladser. Den travle havnefront er et hyggeligt sted at opleve livet på Agersø.

Agersø Naturcenter fungerer i den gamle skole i byens centrum, hvor også Idrætshallen og øens velassorterede Købmandsbutik ligger. I tilknytning til Naturcenteret er en legeplads, handicaptoilet og et Madpakkehus, hvor medbragt mad kan spises, mens man ser udstillingen af fossiler og plancher om øens fauna og flora.

Agersø Skanse på sydsiden af øen er anlagt i 1807. Kanonerne er rettet over Omøsund, og herfra forsvarede man sig under Englandskrigen frem til 1814.